fbpx

Ascensiunea unui putinist: Călin Georgescu a apărut din sălile universităților, în aplauzele mediului academic, nu de pe TikTok

Înainte să apese tare pedala discursului suveranist, neolegionar și putinist, Călin Georgescu a fost un alintat al mediului academic, ținea seminarii și era invitat la televiziuni în calitate de expert și „posibil viitor prim ministru”. L-am trecut cu vederea ca pe un amănunt curios, dar era acolo. Își clădea o audiență.

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul nostru si te ținem la curent cu tot ce mai apare.

*Odată înscris, primești din partea noastră cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”.

Acum 10, 15 ani unele universități din România l-au primit cu brațele deschise și l-au aplaudat pe specialistul în costum impecabil, domnul cu dezvoltarea durabilă de la ONU, absolvent de “Securitate și apărare națională” la Colegiului Național de Apărare, ăla al serviciilor.

Universități din toată țara îl invitau și umpleau sălile cu oameni care să-i asculte mambo-jambo-ul mistico-naționalist sau prelegerile pe teme economice cu accente de spiritualitate. Pe atunci nu exista TikTok.

Și în care sugera uneori, așa, în treacăt, că România este o colonie, că Occidentul ne-a ocupat și că marile corporații ne conduc și ne fură specialiștii. Că viitorul unei țări care dorește să se dezvolte, precum România, este imposibilă fără colaborarea cu China, chiar dacă e bine în UE. Că ar trebui să privim și în alte părți.

Sau că Planul Marshall a fost bun pentru Vestul Europe, că a ajutat la industrializare, dar uite, “a creat și un impact negativ apropo de viitorul Europei”.

O făcea inclusiv în Aula Academiei Române.

Narativul ăsta împins puternic de Rusia nu a apărut în România atât de recent precum am crede, acum doar înflorește.

Printre multe lucruri corecte pe care le spune, Călin Georgescu are și o naturalețe convingătoare cu care strecoară și enormități sau de-a dreptul prostii pe care și un copil de 10 ani le poate demonta cu o simplă căutare pe Internet: “România nu mai are astăzi industrie”, “importăm 98% din hrană”, “nu mai avem agricultură”, “ne-am vândut pământul”, “limba română este a doua cea mai vorbită la NASA” etc.

Personajul a devenit astfel unul interesant chiar și pentru televiziuni, astfel că în 2018 TVR l-a invitat pentru un interviu care astăzi ne spune foarte clar cine este Călin Georgescu. Este interviul în care supriza alegerilor prezidențiale de astăzi își declara admirația față de Putin, “un lider adevărat, unul dintre puținii lideri, un lider care își iubește țara”. Trupele lui Putin ocupaseră ilegal, cu doi ani în urmă, Crimeea iar în Donbas defilau tancurile rusești.

Dar ce spunea finanțistul Călin Georgescu? “Simplul fapt că moneda actuală, așa-zisă națională, este de plastic, România este singura țară din lume care are monedă de plastic, dovedește câtă responsabilitate și integritate avem față de țară”. Așa își argumenta Georgescu discursul suveranist în care ne spunea că băncile străine alături de Banca Națională devalorizează România.

Sunt zeci de țări care au bancnote din plastic, dar acest amănunt nu-l încurcă pe Georgescu în narativul său.

Interviul are peste 1 milion de vizualizări pe canalul de Youtube al TVR, și acestea nu s-au adunat de duminică seară până astăzi.

În ciuda declarațiilor sale admirative față de Corneliu Zelea Codreanu sau Antonescu, Călin Georgescu figurează în continuare ca profesor asociat al Universității din Pitești, afiliată acum Politehnicii din București.

Călin Georgescu nu a apărut de nicăieri și nici nu este “o creație” a TikTok, nici nu este susținut exclusiv de oamenii mai puțin instruiți sau naivi. Rețeaua socială este doar vehiculul care i-a amplificat mesaje cu o viteză pe care doar aulele universitare n-ar fi reușit niciodată să o producă. Dar el se construia de multă vreme, inclusiv acolo unde mințile noastre luminate ar fi trebuit să identifice în discursul său pericolele.

Astăzi, mai mult ca niciodată în ultimii ani, societatea românească are nevoie ca vocile raționale, proeuropene, prodemocratice din comunitatea academică să se facă auzite. 

Sursa foto: freepik.com

Nu fi pufi

Dă un share

SCRIE ȘI TU


Poți contribui și tu la Comunitatea Liberală 1848 completând formularul de mai jos.

 

    This will close in 0 seconds

    Hai în Comunitatea Liberală 1848!

    Fii parte din Comunitate! Ajută-ne să ajungem la mai mulți români. Toate donațiile tale vor fi folosite pentru a produce conținut liberal și pentru publicitate. Te simți liberal, crezi în libertate, în democrație, în capitalism, în inițiativă? Locul tău este aici.

    -
    00:00
    00:00
    Update Required Flash plugin
    -
    00:00
    00:00